ТОП-6 головних правил при плануванні кухні
Купівля кухні – справа цікава і відповідальна. А якщо ви ще й полюбляєте готувати, то планування нового гарнітура перетворюється у свято. Однак, як і будь-яка святкова подія, вона не позбавлена своїх клопотів та нюансів.
Давайте розбиратися, як облаштувати майбутню кухню так, щоб згодом ви змогли нею пишатися.
Як спланувати кухонний простір
Дизайнери рекомендують особливо ретельно обирати зовнішній вигляд і планування майбутніх меблів. Так, це завдання – не з легких, адже у площу кухні треба вписати максимальну кількість функціонального навантаження, не забувши і про естетичну сторону питання. І все це, по суті, на обмеженій території.
Поспішати з вибором не варто, адже не можна упустити жодного нюансу. Кухня – місце зустрічі всіх домочадців, особливо якщо мова йде про великий будинок. Тому так важливо подарувати цьому простору одночасно зручність та затишок.
У кожної господині – свої уявлення про функціональність. Благо, сучасний світ дизайну здатний задовольнити будь-які запити. Але як бути людині, що не знайома з дизайнерськими хитрощами? Орієнтуючись на правила ергономіки і ознайомившись з основними видами планувань, ви з легкістю зможете втілити в життя найсміливіші рішення.
Застосовуйте фантазію, але не забувайте: кричущий колір фасаду, милий оку сьогодні, вже через декілька років почне викликати легку роздратованість. Матове покриття на дверцятах шафок – на піку популярності зараз. Однак вибір цього параметра змусить вас прибирати у 3 рази частіше. А відмова від обіднього столу на користь барної стійки викличе додаткові клопоти в майбутньому, коли в сім’ї з’явиться дитина.
Правило 1 – ергономіка
Головне правило планування простору кухні – оптимальне розміщення активних робочих зон і побутової техніки. У 40-х роках XIX століття в Європі вивели так зване правило робочого трикутника.
Холодильник, раковину і плиту розташовують на кухні на відстані 120-270 см один від одного. Схему легко пояснити: такий порядок дозволить ефективно переміщатися у приміщенні під час готування їжі. Перший крок: ви дістаєте продукти з холодильника. Другий: відправляєте їх до мийки. Третій: після нарізки закладаєте інгредієнти в ємність на плиті.
З чого почати проект трикутника? Логічніше – з раковини і посудомийної машини, беручи до уваги точку розташування сантехнічної комунікації. Дизайн мийки підбирається в залежності від розмірів кухні. У великих приміщеннях можна погратися з розміром і формою. А ось в малогабаритних кухнях або квартирах-студіях встановлюють глибокі і компактні конструкції.
Зона готування складається з варильної поверхні та духовки, який іноді виносять в окремий сектор. Від плити до мийки витримується відстань від півметра до півтора метра. Ну а якщо ви – прихильник старої школи, і звикли до усталеної роками схеми “варильна поверхня + мийка”, тоді встановлюйте техніку ближче один до одної. Але з однією умовою: розбавте цю лінію тумбами з боків від плити.
Хоч духовка і є важливим елементом на кухні, правилу трикутника вона не піддається і розташовується в просторі на розсуд господаря – там, де вам зручно. Що не зробиш заради аромату свіжої випічки, чи не так?
А от щоб приховати фіаско з котлетами і швидко позбутися запаху диму після смаження, подбайте про потужну витяжку. Для правильної роботи цієї техніки, важливо встановити її відповідно нормам. Для електричної плити – вішаємо на висоті 65 см над поверхнею. Для газової трохи вище – 75 см.
Вибір холодильника диктується кількістю «їдців»: однодверний, дводверний або міні-варіант. Компактний рефрижератор камуфлюється у нішу під стільницею. Встановлюйте його на відстані 60 см від мийки, щоб не бігати по приміщенню в процесі готування. Великогабаритну ж техніку найчастіше ставлять у кутку. В такому випадку не забудьте переконатися, що відкриттю дверцят холодильника не завадять розташовані поруч предмети.
Правило 2 – вдале планування
Зі шкільної програми ми пам’ятаємо: трикутники бувають рівносторонні, рівнобедрені, прямокутні. Але при плануванні кухні з урахуванням робочого трикутника знайомі нам геометричні фігури зазнають магічних змін і можуть перетворитися у пряму лінію. Як, запитаєте ви? Все залежить від побажань в розстановці меблів.
Наприклад, в моду повертається лінійне планування, але тепер – з вбудованою побутовою технікою. Слід зауважити, що на лінійній кухні важко дотримуватись правила робочого трикутника. Хоча розміщення меблів і техніки уздовж однієї стіни може мати актуальність в умовах обмеженої квадратури. Раковина в такому варіанті встановлюється між холодильником і варильної поверхнею. У приміщеннях з нішами і численними виступами це планування виглядатиме вдало, не перевантажуючи кімнату.
Порада: для звільнення простору, винесіть холодильник на протилежну стіну, а верхні шафки «розтягніть» до стелі.
Кутова кухня – виграшна з точки зору ергономіки. Однак такий варіант вже не дуже популярний серед дизайнерів, так як не відрізняється оригінальністю. Робочий трикутник тут виступає в Г- або L-образній формі і ідеально підходить для квадратних і прямокутних приміщень. Що стосується раковини, її раціонально встановити у кутку, помістивши варильну поверхню з духовкою і холодильником по обидві сторони від мийки.
В залежності від розміру приміщення, кухня доповнюється робочими поверхнями поряд з холодильником і плитою. А у протилежному від мийки куті чудово стане обідній стіл або кухонний куточок, і об’єднає цим кухню з їдальнею.
Велике приміщення можна обіграти дворядною кухнею. Такий гарнітур розділяють на дві зони одна навпроти одної, тим самим створюючи робочий трикутник. Холодильник при цьому стоїть в одному ряді, а плита і раковина – в іншому. Залиште собі простір для маневрування – мінімум 1 метр між рядами.
Порада: при правильному підході таку кухню навіть у вузькій кімнаті можна оснастити обідньою зоною: зробивши один ряд коротшим і встановивши там стіл.
Американський стиль – так звана острівна кухня. Володієте приміщенням не менше 20 кв. метрів? Тоді сміливо втілюйте мрію про мегапопулярний в цьому році гарнітур в реальність. Острів тут задіюють в робочий трикутник або використовують як додаткове місце для зберігання. Важливо: для комфортного пересування по кухні, залиште навколо острівця мінімум 120 см вільного простору!
Але призначати острівцю одну лише функцію столу було б заурядно. У сучасних інтер’єрах в ньому часто розташовують плиту або варочну поверхню. А в кухонному гарнітурі розташуються дві інші зони: холодильник та одна з перерахованих вище.
Правило 3 – пам’ятаємо про нюанси
а) Розраховуючи висоту кухні, подумайте, хто найбільше часу проводить за готуванням. На зріст цієї людини і орієнтуються при плануванні. Для комфортної роботи на стільниці, її виготовляють з висотою на 15 см нижче ліктя кухаря.
б) Скільки місця потрібно для готування? Зазвичай робоча зона займає близько 2 метрів. Але що робити, якщо кухня – малогабаритна? Хорошим рішенням стане заміна варильної поверхні на двухконфорочну. Вся дрібна побутова техніка максимально ховається у підвісні ніші. А дошку для нарізання можна поставити на рейлінг і «відправити» під стільницю, доки вона не знадобиться господині.
в) Щоб не відчувати себе на кухні скуто, прорахуйте вільний простір для відкривання дверцят. Дверцятам шафок, як і дверцятам духової шафи, для безперешкодного відкриття необхідно 90 см.
г) Плануєте поставити стіл? Залиште простір для стільців – 80 см в довжину до краю меблів або стіни. Ширина посадкового місця – мінімум 60 см, глибина – мінімум 40.
д) Переконайтеся, що зможете з комфортом користуватися верхніми модулями. Ви повинні вільно дотягуватися до першої полиці навісної шафи.
е) Тварини люблять поїсти. А їдять вони найчастіше на кухні. Подумайте заздалегідь про чотириногого друга і відведіть його обідньому місцю ще 1 квадратний метр у проекті. Таким куточком може стати висувна скринька у цоколі гарнітура, де будуть зберігатися миски для їжі і води.
Правило 4 – у погоні за трендами
У погоні за стилем і трендами, головне – не перестаратися. Ваша кухня повинна розповідати про те, хто ви є, і зберігати дорогі для вас речі. Поміркуйте, які елементи декору і колірні рішення найкращим чином відображатимуть ваш характер? Білосніжна легкість фасаду, приглушений спокій кольорів на вставках, грайливий настрій відблисків на вітражах, зухвалість хай-тек? Варіантів маса.
Обирая дизайн, можна використовувати кілька «працюючих» підказок. Перша – колір гарнітура залежить від розміру кухні. Власники великого простору можуть сміливо поєднувати яскраві деталі в інтер’єрі з темними тонами середньої насиченості. А в маленьких приміщеннях слід віддати перевагу нейтральним відтінкам. Світла деревина візуально збільшить площу і підійде до насичених стін.
А ось приправити інтер’єр настроєм можна за рахунок цікавих елементів декору. Це особливо актуально для малогабаритних кухонь: дрібні деталі, дзеркала і світловідбиваючі глянцеві поверхні, розташовані в потрібному місці, здатні візуально розширити кімнату.
Обіграти спокійний відтінок фасаду допоможе темна стільниця, гама кольорів на кухонному фартуху, оригінальний обідній стіл зі стільцями або фіранки з незвичайним принтом. І пам’ятайте: світлий гарнітур, виконаний в ПВХ-плівці, з часом позбудеться блиску. А дія прямих сонячних променів, швидше за все, призведе до пожовтіння матеріалу.
У вашому проекті передбачено кілька кольорів? Використовуйте один основний тон, об’єднуючи його максимум з двома додатковими. Важливий також і колір стін у кімнаті. Дизайнери рекомендують обирати фасад меблів на кілька тонів темніший за колір стін. Інакше перенасичення відтінків викличе ефект перебування «в коробці».
Любителям оригінальності варто придивитися до ідеї контрастних стін і протилежного по відтінку гарнітуру. Таке рішення ідеально впишеться в будинок з сучасними інтер’єрами: еко, лофт, хай-тек, поп-арт, мінімалізм. В цьому році якраз в тренді лаконічність, простота і практичність без нагромадження деталей.
Цікавим рішенням стане встановлення вбудованої техніки. Зверніть увагу на приховані від очей системи зберігання: вони подарують приміщенню додатковий простір і підкреслять трендовість кухонного комплекту.
Актуальні тренди при виборі фасадів ведуть нас до грубого матеріалу. Це фактурна деревина, камінь, бетон, метал. На ваш розсуд – застосовувати дані рішення в вигляді чисто декоративних вкраплень в інтер’єрі або оформити частину гарнітура. Комбінуйте, творіть, мрійте сміливіше!
Правило 5 – стільниця і фасад: вибираємо розумно
Щоб не ламати голову над вибором стільниці, найкраще відразу звернутися до фахівців своєї справи – таким, як компанія СТЕРХ (офіційний сайт – sterh.ua). Консультанти підберуть найкращий матеріал (а зараз таких – близько 10 видів, і кожен – зі своєю унікальною характеристикою).
Зона стільниці – одна з найважливіших на кухні, так як основний робочий процес відбувається саме тут. Неважко здогадатися, що цей виріб повинен відрізнятися довговічністю і якістю. Також добротна стільниця має бути стійкою до температур, постійних пошкоджень і дії води.
А як же естетична сторона, запитаєте ви? І правильно зробите. Адже сучасний ринок кухонних гарнітурів пропонує варіанти на будь-який смак. У тому числі – і такі, де ідеально поєднуються вище озвучені вимоги.
ЛДСП – ламінована плита з деревної стружки, покрита пластиком (товщиною до 1 мм). Відрізняється доступною ціною, розмаїттям кольорів. Паперово-шаруватий пластик HPL, що наноситься поверх плити, виготовляють з шарів крафт-паперу і піддають дії преса під високим тиском. Попередньо папір просочують смолами.
Такі стільниці дуже міцні в експлуатації, відрізняються високою хіміостійкістю. Також їх оснащують каплезбірником, що захищає матеріал від впливу води, яка може затекти під стільницю.
Європейська практика – встановлювати стільницю з ЛДСП з HPL-покриттям, і кожні 5 років замінювати її на нову. А сам кухонний гарнітур при цьому заміни не вимагає.
МДФ – як і ЛДСП, доступний за ціною. Має широку базу відтінків і ламінується пластиком. В основі тут – деревоволокниста плита, матеріал стійкий до впливів мікроорганізмів і грибків.
Масив дерева – справжня еко-сировина. Та цей варіант точно не з дешевих. Використовують дуб, сосну, горіх, березу, бамбук – полотна з високим ступенем міцності. Вони мають презентабельний зовнішній вигляд, а при правильному догляді будуть стійкі до механічних пошкоджень і дії вологи. Варто пам’ятати, що реставрація в цьому випадку – справа не з легких.
Штучний камінь – практичний варіант, стійкий до незначних механічних пошкоджень. Кварцові стільниці не бояться перепаду температур, а також легко відновлюються за допомогою шліфування. Стільниці з акрилу можна виконати в будь-якій формі, проте серйозним мінусом стане плавкість матеріалу: гарячі каструлі на неї краще не ставити.
Натуральний камінь – мармур і граніт. Досить стійкі матеріали. Вирішивши встановити на кухні таку стільницю, ви отримаєте справжній елітний виріб. Однак при появі тріщини на полотні, заміна стільниці влетить в копійку.
Сталь – матеріал, який підходить не для кожної кухні. Таку стільницю варто підбирати під стиль гарнітура. З мінусів – на поверхні залишаються розводи і відбитки пальців, а згодом стільниця може втратити свій блиск.
Фасади для майбутньої кухні також бувають різні. ДСП, акрил, шпон, МДФ з плівковим покриттям, дерево, пластик – на будь-який смак.
Головне при виборі – орієнтуватися на матеріали, які згодом буде легко очищати. Наприклад, на темних глянцевих шафках дуже помітні розводи і відбитки пальців. З такими поверхнями слід встановлювати рейлінги. А ось «пуш-пул» краще підійде для матового брудовідштовхуючого покриття.
Придивіться і до покриття Soft-touch – на вигляд і за експлуатаційними характеристиками цей тренд останнім часом лідирує. «Софт-тач» – ударостойкий і захищений від механічних пошкоджень.
Правило 6 – довіряйте професіоналам
Якій би кухні ви не віддали перевагу, думка професіонала не завадить. Меблеві компанії зі значним досвідом роботи роками відточують навички виготовлення кращих рішень для дому.
Компанія СТЕРХ – одна з них. Наші атмосферні кухні мають свій характер, відрізняються якістю, привабливістю і практичністю, а ретельний підхід до побажань клієнта дозволяють менеджерам підібрати ідеальний варіант в кожному конкретному випадку і відповідно до новітніх віянь в світі дизайну.
Перфекціонізм – ось на що ми орієнтуємося при виготовленні унікальних меблів на замовлення. Ви можете бути впевнені: такої кухні, як у вас – більше не буде ні у кого! Індивідуальний дизайн порадує навіть найвибагливішого замовника, а планування гарнітура пройде як по маслу. Адже наші професіонали зроблять процес вибору легким і невимушеним.
Хочете бонус? СТЕРХ дарує п’ятирічну гарантію на кухонний гарнітур. Адже ми впевнені в якості своєї продукції, і точно знаємо: наші кухні слугуватимуть вам довго. Все ще думаєте? Швидше телефонуйте нашим менеджерам по телефону (044) 224-48-88! А ще краще – приїжджайте в шоу-руми СТЕРХ за адресою: пр. Перемоги, 107 та вул. Ковпака, 17.
Будемо раді вас бачити!